stroom schema camper

Aanleggen van de stroom in de camper.

Voor de stroom in de camper hebben we gekozen voor de eenvoudigste oplossing. Na wat speurwerk hebben we het volgende geplaatst en aangesloten. De huis accu van de camper hebben we aangesloten aan de accu van de camper. Met daartussen op de plus een regelaar die zorgt dat er een 1 richtings verkeer is tussen de huisaccu en de accu. Zo kan de huisaccu niet de accu leeg trekken. Aan de huisaccu is een zekeringkastje geplaatst waar we alle 12v voorzieningen kunnen aansluiten. Aan de buitenkant van de camper op de plaats waar de huisaccu staat is een gat geboord en een cee aansluiting geplaatst voor aansluiting op de camping. de cee aansluiting gaat naar een aardlekkast speciaal voor een camper. Aan de aardlekkast zijn 2 stopcontacten geplaatst waar de oplader in kan die ook de huisaccu kan opladen. En de tweede is voor eventuele andere apparatuur die in de toekomst geplaatst wordt.

Verder met de 12v in de camper

Alle verlichting de koelkast en het pompje zijn apart aangesloten aan het zekeringen kastje. Voor de massa aansluiting hebben we gebruik gemaakt van een massablokje. Zo is het makkelijker om alles aan te sluiten de plus aan het zekeringen kastje en de massa aan het massa blokje. Als je die een beetje bij elkaar in de buurt plaatst werkt het prima. Voor de verlichting hebben we 3 led lampjes geplaatst dat verbruikt bijna niets. Verder de koelkast en het pompje meer hebben we nog niet aangesloten op de huisaccu.

Stroom update

Aangezien we binnenkort richting Denemarken/Noorwegen en Zweden gaan reizen hebben we besloten om wat extra's aan te sluiten. We hebben een zonnepaneel van 100 w geplaatst en een omvormer van 350 w er bij gezet. Het zonnepaneel hebben we vast geplakt met Sikaflex 252. We hebben speciale kunststof hoeken besteld waar je gemakkelijk een zonnepaneel in kan leggen en mee vast kan schroeven.  Je plakt dus de hoeken op je camper en schroeft de hoeken aan je zonnepaneel. Ook hebben we een simpele koelbox van Tristar aangeschaft. Die heeft al 9 uur aan 1 stuk aangestaan op 12 volt , dus een nachtje zonder 220 is geen probleem meer. De vaste koelkast is een absorptie koelkast die trekt de accu binnen een uur leeg. De gas aansluiting van de absorptie koelkast is kapot en de onderdelen zijn te duur om te vervangen (koelkastje is circa 15 jaar oud).

Door ck13

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *